KEK COKLAT
BAHAN-BAHAN KEK COKLAT:
1 cawan butter
1 dan ¾ cawan gula halus
2 setengah tepung gandum
1 setengah cawan sudu the esen
vanilla
5 sudu besar serbuk koko
1 setengah sudu besar soda bikarbonat
3 biji telor
1 sudu teh garam
BAHAN-BAHAN TOPPING:
200 gram coklat masakan yang telah
dicincang
90 gram whipping cream
1 sudu besar butter
CARA PENYEDIAAN KEK COKLAT
1.
Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan garam
dalam satu bekas.
2.
Dalam bekas lain, pukul butter dan gula hingga berkrim,
gunakan mixer lebih mudah.
3.
Masukka telur satu per satu dan esen vanilla, pukul
sehingga sebati.
4.
Maukkan campuran tepung yang telah diayak tadi, selang
selikan dengan susu coklat. Pukul sehingga rata.
5.
Masukka adunan ke dalam Loyang kek yang telah dialas.
6.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160
darjah Celsius dan bakar selama 45-55 minit. Gunakan api atas dan bawah.
7.
Untuk mengetahui kek dah betul-betul masak, anda
bolehlah cucuk pada bahagian tengah kek dengan menggunakan lidi. Sekiranya
tiada adunan yang melekat bermakna kek anda telah masak.
8.
Sejukkan kek anda sebelum meletak topping.
CARA-CARA PENYEDIAAN TOPPING
1.
Masukka kesemua bahan-bahan untuk topping. Masak di atas
api yang perlahan sehingga mendidih. Pastikan anda sentiasa mengacau adunan supaya
tidak berkerak di bahagian dasar periuk.
2.
Tuangkan ke dalam mangkuk, masukkan ke dalam fridge,
biarkan adunan mengeras sedikit.
3.
Keluarkan adunan tersebut dan kacau menggunakan sudu
hingga pekat.
4.
Kemudian sapukan pada kek tersebut dan hias. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment